Update:
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat, marți, că dosarul privind dezinfectanții diluați vânduți unor spitale de către anumite firme și persoane fizice a apărut în urma unei plângeri înaintate de Ministerul Sănătății pe 10 ianuarie.
Ministrul Sănătății a precizat că nu mai există vreun produs neconform în spitale și că nu poate preciza în câte spitale au fost folosite aceste dezinfectante care nu îndeplineau standardele de distrugere a bacteriilor.
„Acest dosar a apărut de la o plângere pe care Ministerul Sănătății a făcut-o în 10 ianuarie anul acesta. Anul trecut, inspectorii direcțiilor de sănătate publică au făcut un control tematic în țară, la spitalele din țară, verificând eficacitatea anumitor biocide. Ca urmare a analizei a unui număr de 15 produse biocide, au fost constatate neconformități pe o anumită zonă de acțiune la trei produse. În urma retestării acestora, s-au constatat aspectele semnalate inițial, au fost confirmate. Prin urmare Ministerul Sănătății a făcut o plângere legată de aceste produse firmelor care au comercializat aceste produse”, a declarat Sorina Pintea, la Digi 24.
Întrebată dacă aprovizionarea cu dezinfectanți de la firma respectivă a fost oprită sau a continuat, ministrul Sănătății a replicat: „În momentul acela, lucrurile s-a dispus utilizarea produselor care sunt în stoc, au fost autorizați înlocuitori care ulterior au fost achiziționați de către spitale. Aceste produse se aplică în prima etapă de dezinfecție, deci dacă procedurile sunt respectate întocmai, conform legislației în vigoare, nu există niciun pericol pentru pacienții din spitale”.
Sorina Pintea a precizat că nu este vorba despre produse diluate, ci de unele neconforme pentru un anumit tip de acțiune.
„Acțiunea aceasta finigicidă nu era conformă. Atât dezinfectanți, dezinfecția se face în mai multe etape, se aplică în mai multe tipuri de dezinfectanți. Acest tip de dezinfectant pentru care noi am găsit această neconformitate se aplică în prima etapă, se șterge suprafața cu acest dezinfectant. Apoi se șterge cu încă unul și cu încă unul. Deci vorbim de acțiunea acelui dezinfectant care pe capitolul fungicide nu acționa corespunzător”, a declarat ministrul.
Întrebată de ce se face anchetă în condițiile în care nu este vorba de o problemă care să afecteze sănătatea publică, Sorina Pintea a precizat: „Pentru că produsul era neconform și mi se pare normal ca orice produs care intră în spitalele din România să fie conforme, chiar dacă afectează sau nu sănătatea publică. Este vorba totuși de spitale”.
Reacția ministrului Sănătății vine în condițiile în care Poliția Română a anunțat, marți, că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, fac cinci percheziții domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide, într-un dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.
Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că perchezițiile polițiștilor vizează firma SC Al Carina SRL, care este a doua cea mai mare firmă în acest domeniu și care ar fi livrat spitalelor dezinfectanți mult diluați.
O altă percheziție este la omul de afaceri Dan Cruceanu, acționarul firmei.
Știre inițială:
Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București, fac, marți dimineață, cinci percheziții domiciliare, în București și județele Ilfov și Prahova, la domiciliile unor persoane fizice și la sediile sociale și punctele de lucru ale unor societăți comerciale ce produc, importă și comercializează produse biocide.
Reprezentanții Poliției Române au anunțat că acțiunea se desfășoară într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, zădărnicirea combaterii bolilor și comercializarea de produse alterate.
Din cercetări a reieșit că, în cursul anului 2018, ar fi fost fabricate și vândute către diverse spitale produse biocide utilizate la dezinfecția suprafețelor, care însă nu îndeplineau standardele de performanță în distrugerea bacteriilor.